Užovka fŕkaná

Užovka fŕkaná – vzhľad, veľkosť, potrava, výskyt

Užovka fŕkaná (Natrix tessellata) je viazaná na vodné prostredie a prežije v ňom podstatnú čas svojho života. Nájdete ju pri pomaly tečúcich riekach alebo v husto zarastených jazerách. Nejde o jedovatého hada, ak vás zazrie, s najväčšou pravdepodobnosťou utečie.

Publikované: 20.11.2023
Aktualizované: 20.11.2023
Obsah článku:

Narastajúci počet vodnej dopravy, rekreačný priemysel, úprava brehov riek a rybári, ktorí ju považujú za škodnú a ohrozujúcu počet rýb, sú hlavnými dôvodmi, prečo sa znižuje počet týchto hadov. Užovka fŕkaná nie je nebezpečná, dokonca ide o významný nástroj na udržiavanie populácie rýb, preto si ju treba vážiť a chrániť.

Vzhľad a veľkosť

Užovka fŕkaná dorastá priemerne do dĺžky  90 až 100 cm (výnimočne do 150 cm), avšak samce dosahujú dĺžku len okolo 75 cm. Pohlavie rozlíšite podľa dĺžky a hrúbky hada. Samice sú o niečo hrubšie ako samce a dlhšie, samce zas majú dlhší a pri koreni širší chvost. Telo hada je štíhle a zo strán sploštené, dlhá hlava má trojuholníkový tvar a je výrazne oddelená od tela. Na záhlaví má užovka tmavú škvrnu do tvaru písmena V. Po bokoch sa nachádzajú veľké oči so zreteľnou kruhovou zrenicou.

Sfarbenie užovky fŕkanej je premenlivé. Chrbát zvykne byť sivý až olivovozelený, avšak môže mať aj hnedú alebo čiernu farbu. Závisí to od prostredia, v ktorom žije. Na chrbte sa nachádzajú menšie či väčšie tmavé škvrny, ktoré často tvoria šachovnicový alebo priečne pruhovaný vzor. Je považovaná za hada obdareného výborným maskovaním.

Užovka fŕkaná vzhľad

Potrava

Keďže ide o hada viazaného na vodné prostredie, jeho hlavnou potravou sú ryby. V menšom množstve si dopraje aj obojžívelníkov a hmyz. Zloženie potravy do veľkej miery súvisí s lokalitou, v ktorej had žije, a s ročným obdobím. Nejde o aktívneho lovca. Užovka fŕkaná na svoju korisť striehne, prenasleduje ju len zriedka. Potravu konzumuje v celku, ak ju pri kŕmení vyrušíte, korisť vyvrhne a utečie.

Užovka fŕkaná potrava

Výskyt

Užovka fŕkaná je s vodou spätá ešte viac ako užovka obojková. Vo vode prežije podstatnú čas svojho života, opúšťa ju predovšetkým v noci alebo vo výnimočných prípadoch. Stretnúť sa s ňou môžete pri pomaly tečúcich riekach s husto zarastenými brehmi, ale aj v husto zarastených jazerách s dostatočným počtom rýb. Táto užovka sa dokáže ponoriť do hĺbky 3 až 4 metrov a pod vodou vydrží približne 16 minút. Ide o vynikajúceho plavca, ktorý sa často potápa pod hladinu.

Užovka fŕkaná výskyt

Obrana proti nepriateľovi

Najbežnejšou reakciou na nebezpečenstvo je rýchly únik do vody. Dobrý plavec (aj pod hladinou) dokáže naozaj rýchlo unikať. Pokiaľ možnosť úniku nemá, šíri pri ohrození zapáchajúci sekrét z kloaky, prípadne had predstiera, že je mŕtvy. Tento teplomilný had je veľmi plachý a aj vďaka skvelému maskovaniu ho v prírode zbadáte len zriedka.

Užovka fŕkaná obrana proti nepriateľovi

Rozmnožovanie

Užovka fŕkaná zimuje od októbra do marca až apríla a pári sa v máji. Párenie prebieha podobne ako u užovky obojkovej, avšak nezhlukuje sa až do takých početných skupín. Samička vajíčka kladie na prelome júna a júla do vlhkého tlejúceho (rozkladajúceho sa, práchnivejúceho) lístia. Z 5 až 35 bielych vajíčok s kožovitým obalom sa koncom augusta až začiatkom septembra vyliahnu 15- až 24-centimetrové mláďatá. Sú veľmi čulé a pohyblivé, hniezdo opúšťajú krátko po narodení.

Užovka fŕkaná rozmnožovanie

Najčastejšie otázky – FAQ

Užovka fŕkaná spôsobom života a rozmnožovaním pripomína užovku obojkovú, ale je ešte plachejšia a v prípade ohrozenia o niečo útočnejšia. Ide o semiakvatického hada, ktorý trávi noc v úkryte na súši a do vody vchádza až vtedy, keď sa na slnku dostatočne prehreje. Podarilo sa vám vo voľnej prírode zazrieť užovku fŕkanú? Ako ste zareagovali vy a ako had? Budeme radi, ak sa v komentároch podelíte o svoje skúsenosti. Pokiaľ vás ešte niečo zaujíma, napíšte nám.

Áno, užovka fŕkaná má menšie ostré zuby, ktorými sa pri lovení zahryzne do koristi. Tú si zvyčajne odnesie na breh, kde ju v celku prehltne.

Keď sa na jeseň zníži teplota ovzdušia, užovka sa utiahne do svojho zimného úkrytu. Vyberá si miesta, kde nepreniká mráz, a v úplnej nehybnosti tam prečká až do začiatku jari. Chladné obdobia prečkáva pod pňami či v kopách raždia, avšak vždy v suchu.

Hlavnou potravou tohto hada sú ryby. Keďže žije predovšetkým pri pomaly tečúcich riekach s husto zarastenými brehmi a v husto zarastených jazerách s dostatočným množstvom rýb, o potravu tam nemá núdzu. Doplnkom sú obojživelníky a hmyz.

Ak ste vo svojej záhrade narazili na hada, s najväčšou pravdepodobnosťou o užovku fŕkanú, teda pokiaľ nebývate v blízkosti vodných tokov, nepôjde. Hadov sa môžete zbaviť niekoľkými spôsobmi: udržujte trávnik pokosený, aby ste im neposkytli úkryty; udržujte v záhrade poriadok, aby ste eliminovať všetky možnosti, kde sa had môže skryť; vyhnite sa kŕmidlam vtákov, ktoré by hady mohli lákať; ak máte v záhrade jazierko, dozerajte na jeho ekosystém, pokiaľ je príliš bujarý, mohol by priťahovať hady; jednou z možností je i plašič hadov.


Ďalšie články z kategórie Teraristika

Vaše hodnotenie:
(91.8%)